Sådan undgår du dug på dine vinduer

Sådan undgår du dug på dine vinduer

sådan undgår du kondens på vinduer og døreDug og kondens er et almindeligt problem i mange danske hjem, og alle oplever det fra tid til anden. Det kan dog skabe store problemer, hvis der hyppigt er dug på husets vinduer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at et er naturligt at opleve dug på husets vinduer fra tid til anden. Der er især ofte dug på indersiden af vinduet, hvis man har sovet i et værelse med lukket dør. Her er løsningen ganske enkelt at åbne vinduet om morgenen.

Er der meget dug på flere af husets vinduer er der dog grund til at være opmærksom. I værste fald kan der opstå alvorlige problemer med skimmelsvamp og råd på indersiden af vinduet, hvilket både forringer vinduets levetid og ødelægger indeklimaet.

Derfor opstå dug

Dug opstår, når varm luft rammer en kold overflade. Kontakten vil betyde, at den varme luft oplever en pludselig nedkøling, hvilket skaber kondens på ruden. Det skyldes, at varm luft kan indeholde markant mere luft end kold luft.

Der er ofte problemer med dug og kondens på gamle vinduer, da disse vinduer hyppigt er utætte. Det betyder, at der sker et varmetab imellem vinduets rude og ramme, hvilket skabe store mængder kondens. Disse utætheder er desværre et permanent problem, og de vil kun blive værre. Derfor er den bedste løsning ofte at skifte til nyere vinduer.

Ifølge SparVinduer kan der også opstå problemer med dug på nye vinduer. Her er problematikken dog markant anderledes end på gamle vinduer. Kondens og dug på nye vinduer skyldes ganske enkelt, at disse vinduer er mere tætte, og derfor bliver det nødvendigt at lufte ud hyppigere for at undgå at luftfugtigheden indenfor bliver for høj.

Med andre ord er dug på gamle vinduer er permanent problem, mens dug på nye vinduer kan forhindres med ændrede vaner.

Hvad kan du selv gøre?

Som nævnt er det ofte nødvendigt at ændre sine udluftningsvaner, når man får nye vinduer, for ellers vil luftfugtigheden blive for høj. Hver person i husstanden afgiver for eksempel en halv liter væske i døgnet – og derudover afgives der også store mængder fugt under badning og madlavning.

Først og fremmest er det derfor vigtigt, at du får begrænset mængden af fugtudledning i dit hjem. Du skal blandt andet huske at tænde emhætten, når du laver mad, mens det er vigtigt at åbne vinduerne i badeværelset efter et bad.

Generelt er det vigtigt at få gode vaner i forhold til udluftning, når du får nye vinduer. De anbefales at lufte ud 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter. I disse udluftningsintervaller er det vigtigt at få åbnet alle husets vinduer, så der kan blive skabt et grundigt gennemtræk.

Du skal også lufte ud på samme måde om vinteren. Her skal du blot huske at slukke for husets radiatorer. En kort, men intens udluftning, vil betyde, at huset ikke for alvor når at blive kølet ned, for vægge og møbler er stadig varme. Dermed bliver husets hurtigt varmt igen – og indeklimaet bliver forbedret markant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.