Hvad går de forskellige partier op i?

Hvad går de forskellige partier op i?

Nu hvor det er ved at være folketingsvalg igen, er det en rigtig god idé at blive opdateret på, hvad de forskellige partier står for. I Danmark kan vi dele dem op i rød og blå blok. Blå blok består de mere højreorienterede partier, mens rød blok er de venstreorientede partier. 

Blå blok

Venstre er sandsynligvis det meste kendte parti i blå blok. De har eksisteret siden 1870 og er derfor det ældste part i Danmark. Deres mærkesager omhandler mere frihed og flere muligheder. 

Dansk Folkeparti er endnu et parti, som hører til i blå blok. De går meget op i indvandring og ældreområdet. 

De Konservative går meget op i de danske værdier. De vil gerne have, at Danmark er et trygt sted at være, hvor tryghed og ansvar er i hovedsædet. 

Liberal Alliance tror på et meget frit samfund, hvor det er op til den enkelte at skabe et godt liv. 

Moderaterne er et nyt parti, som er blevet skabt af tidligere statsminister Lars Løkke. De vil gerne have en bred regering og samarbejde på tværs af de forskellige partier. De er dog formentligt mere blå end røde. 

Rød Blok

Socialdemokratiet er i regeringen nu og har været det de sidste tre år. De går meget i velfærdssamfundet. Der skal være masser hjælp at hente, hvis man er en af de svagere i samfundet. 

Enhedslisten er et meget rød parti, som går meget op i lighed og velfærd. Det indebærer for eksempel højere skatter og mere gratis hjælp. 

Socialistisk Folkeparti går meget op i, at Danmark skal være grønt og retfærdigt. Det betyder, at børn skal have lige chancer, og miljøet skal passes bedre på. 

Radikale Venstre er et rødt parti, hvis politik nogle gange er lidt blå. De vil gerne have god velfærd i Danmark. Derudover støtter de EU. 

Der findes mange flere blå og røde partier, som du kan læse mere om

Skal du stemme personligt?

Du kan vælge at stemme på et parti fra enten blå eller rød blok, men du kan også vælge at stemme på en bestemt  folketingskandidat

Folketingskandidaterne er medlem af et bestemt parti. Det er derfor en fordel først at have styr på, hvad de forskellige partier går op i. Er du for eksempel mest enig med partier fra blå eller rød blok?

Når du har valgt et parti, som du er enig med, kan du finde en bestemt kandidat fra det parti, som du gerne vil stemme på til folketingsvalget. Så er din stemme mere personlig. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *