Problemer med at opnå en god søvn?

Problemer med at opnå en god søvn?

Søvnløshed er blevet et globalt folkeproblem og jagten på den gode søvn kan være hård.

”Vi står midt i en katastrofal epidemi af søvnmangel og søvnløshed” udtaler Matthew Walker, anerkendt professor i psykologi og neurovidenskab, som forsker i sammenhængen mellem søvn og sundhed. Eksperten advarer om at for lidt søvn kan påvirke helbredet:
”Intet område af vores biologi er upåvirket af søvnmangel!”

Mangel på god nattesøvn kan lede til umiddelbare symptomer såsom irritation, nedsat immunforsvar og mindsket koncentrationsevne, men kan over tid have negative konsekvenser for det fysiske og psykiske helbred.

Flere danske eksperter mener der er tale om et samfundsproblem, efter at en undersøgelse i 2017 foretaget af analyseinstituttet Wilke afslørede at 20 procent af danskerne døjer med søvnproblemer – men hvorfor?

Professor og overlæge Poul Jennum påpeger, at det er naturligt for mennesker at vågne 20-30 gange i løbet af en nat. Det er en del af menneskets såkaldte ”arouse-system”. Problemet med søvnløse nætter opstår, når disse korte vågne øjeblikke strækker sig til lange perioder, fordi der opstår ydre eller indre forstyrrelser.

Visse søvnproblemer kan have basis i psykisk/fysisk sygdom, men er der ikke tale om stress, RLS eller diagnosticeret insomnia, kan det være vanskeligt at udpege kilden til den dårlige nattesøvn.

Læs flere nyttige indlæg om alt inden for tips og tricks til soveværelset og valget af seng på bloggen her.

Søg hjælp til bedre søvn: Søvn-blogs og vidensportaler

Der kan være mange grunde til at nattesøvnen forstyrres, men det kan være svært at udpege hvor de ydre/indre forstyrrelser opstår uden hjælp.

Et godt og let anvendeligt hjælpemiddel er specialiserede blogs om god søvn og online vidensportaler, der specialiserer sig i at rådgive om de problemer der kan forårsage søvnløshed.

Et eksempel ses hos ”Sleepzone” vis on-site blog beskæftiger sig med viden inden for seng, søvn og soveværelse, og giver nyttige tips og tricks til hvordan man kan fremme chancen for en god nattesøvn, indenfor et bredt spektrum af genrer, såsom korrekt valg af madras og løsning af søvnproblematikker hos diabetesramte og gravide.

En af sidens kerneværdier er en holistisk tilgang til søvn og soveværelse, hvor der fokuseres på de ydre forstyrrelser, såsom madrassen der bør være et ideelt hvilested, samtidigt med at den nyeste forskning indenfor søvnområdet løbende præsenteres i blogindlæg og guides.

Indre eller ydre forstyrrelser?

Søvnekspert Michael Decker fra The American Academy of sleep arbejder dagligt med at undersøge hvorledes små ting i omgivelserne, såsom temperatur, lydniveau, madras, og belysning kan påvirke nattesøvnen: Alle disse ydre faktorer kan have stor indflydelse på kroppens restitution og mængden af ”god søvn”.

Selvom søvnproblemer ofte kan være forårsaget af tankemylder eller stress, kan der derfor være en idé i at beskæftige sig med de ydre omstændigheder, når man prøver at sikre sig en bedre nattesøvn.

Ifølge eksperten kan noget så simpelt som et rum der ligger et par grader over den ideelle søvntemperatur eller en forkert madras, lede til at folk oplever søvnløse nætter tilsyneladende ”uden grund” da de ikke selv er i stand til at udpege hvorfor problemet opstår.

Netop derfor kan det være givende at undersøge via blogs, guides eller forums, hvilke elementer i tilværelsen der kan skabe forstyrrelser, som fører til dårlig søvn, og udbedre disse.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *