Hvad er immaterielle rettigheder?

Hvad er immaterielle rettigheder?

Mange går rundt med gode idéer til nye opfindelser, men vidste du at man skal registrere sine såkaldte intellektuelle frembringelser for at sikre dem? Når man har opfundet eller selv skabt et kunstværk, en maskine, et stykke software eller noget fjerde, hvor andre måske kan stjæle og udnytte dit værk medmindre man sikrer dem. Disse rettigheder kaldes for immaterielle rettigheder / IPR og de sikrer at man som ophavsmand har ene rettighederne til værket. Læs mere om immaterielle rettigheder / IPR lige her!

En paraplybetegnelse

Immaterielle rettigheder / IPR er som sagt en paraplybetegnelse for rettigheder der dækker over ting, der ikke på sin vis har en fysisk størrelse. Listen over sådanne ting er endeløs, men det kan for eksempel være en opfindelse, et kunstværk, et stykke viden etc. Det er en rigtig god idé at få skaffet rettighederne over sit produkt så snart det er færdiggjort, da det godt kan være en længerevarende og dyr, men højst nødvendig proces. 

I juridiske termer kan man kalde immaterielle rettigheder for en slags ejendomsret, der sikrer at andre ikke vil drage fordel af det værk, man selv har skabt. På denne måde er den oprindelige ophavsmand den eneste, der kan bruge produktet i kommerciel øjemed og blandt andet tjene penge på det. Læs meget mere om immaterielle rettigheder / IPR på https://nemrettighed.dk/.

Tjek op på reglerne

Ligesom alt andet der omhandler jura er det  en rigtig god idé at læse op på reglerne om immaterielle rettigheder / IPR allerede før man ved hvornår det endelige produkt, man har siddet med bliver færdiggjort. På denne måde vil man ikke få en ubehagelig oplevelse, hvis man en dag finder ud af at andre har tjent penge eller på anden vis har gjort brug af ens eget produkt.

Inden for rammen af immaterielle rettigheder findes der mange forskellige subkategorier, som for eksempel varedeklaration og designregistrering, som også er nødvendige at læse op på for at få helt styr på registreringen af ens produkt. Man skal for eksempel også være opmærksom på at varemærkeregistrering i Danmark og i EU er to forskellige processer, som også kan være tidskrævende.

Få den rette rådgivning

Med alt dette sagt er det selvfølgelig ikke nødvendigt at bruge alt for mange timer selv på at tjekke op på alle reglerne omkring immaterielle rettigheder / IPR. Det er højst anbefalet at man får rådgivning hos en advokat, der er specialiseret i varemærkedeklaration og immaterielle rettigheder, som derved kan give den helt rette vejledning. På denne måde undgår man fodfejl og mange timers forvirring og man kan i stedet fokusere på at forberede sit produkt.

En advokat vil guide en igennem alt det der står med småt og på uforståeligt og til tider frustrerende svært jurasprog, så man ikke selv behøver at skulle sidde og afkode hvad der står i reglementerne. Da der er mange forskellige kategorier inden for immaterielle rettigheder, vil den rette advokat også føre en hen på det mest relevante spor, så man går i gang med en fuldstændig irrelevant proces, der alligevel ikke vil lede til noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *